Wielrennen op latere leeftijd? Stap met een gerust hart de fiets op!

Wielrennen op latere leeftijd? Stap met een gerust hart de fiets op!

De laatste jaren zien we ze steeds vaker in ons straatbeeld: wielrenners. De dijken en polderwegen stromen er vol mee zodra het weer in Nederland zich van zijn beste kant laat zien. En Tom Dumoulin die als eerste Nederlander de Giro d’Italia op zijn naam mag schrijven, zal ook menig bankzitter inspireren om een racefiets aan te schaffen.

Het zijn vaak mannen die op wat latere leeftijd de fiets ontdekken. Ondanks de wetenschap dat het lichaam niet meer tot optimale prestaties in staat is, willen veel mensen nieuwe dromen najagen. Lange toertochten voor het plezier nemen steeds in deelnemersaantallen toe, tijdens de vakantie nemen we vaak ‘even een colletje’ mee. En ook de evenementen voor het goede doel zijn in trek. Iedereen heeft wel iemand in zijn kennissenkring die de Alpe d’HuZes op fietst voor het KWF of de Mont Ventoux bedwingt voor spierziekte ALS.

Risico hart/vaatziekten neemt toe vanaf 35 jaar
Plotseling beginnen met een intensieve sport als wielrennen op latere leeftijd is niet helemaal zonder risico’s. De kans op verworven hart- en vaatziekten neemt al toe vanaf het vijfendertigse levensjaar. Dit houdt vooral in dat de kransslagvaten vernauwen. Dit kan leiden tot zuurstoftekort van de hartspier en dat zorgt weer voor ritmestoornissen, die de dood tot gevolg kunnen hebben.

Ook veel beginners hebben nog een slechte conditie vaak wat kilo’s overgewicht en een steeds toenemend vetpercentage. Daar kijken we ook goed naar.

Sportarts Keyi Burggraaff vertelt: “We zien steeds vaker mensen bij ons in de praktijk die met een gerust hart de fiets op willen stappen. Bij hen voeren we een (basisplus of uitgebreide) sportmedische test uit. Tijdens zo’n test meten we onder andere het vetpercentage en de bloeddruk. Met een vingerprik checken we je cholesterol, suiker en hemoglobine. Ook doen we ogentesten een screenend orthopedisch onderzoek”.

APK van het lichaam: check op hart/longproblematiek
Keyi vervolgt: “Een sportmedisch onderzoek is bedoeld als gezondheidscontrole voor volwassenen, zie het als een soort van APK van het lichaam. We besteden dan uitgebreid aandacht aan vragen als: zijn er tekenen van hart- en vaatziekten? Wat zijn de risicofactoren op hart- en vaatziekten? Zijn er blessures? En wat is het risico op blessures? De conditie meten we door middel van een inspanningstest op de fiets, terwijl je aan de hartmonitor bent aangesloten. Op die manier kunnen we snel eventuele afwijkingen constateren. Als dat het geval is, verwijzen we je door naar de cardioloog”.

Bij sporters onder de 35 jaar, is het om gezondheidsredenen overigens niet nodig om een uitgebreid inspanningsonderzoek te doen, mits er geen klachten zijn. Een basisplus onderzoek volstaat dan om te screenen. Dan kijken we naar zaken zoals aangeboren afwijkingen aan het hart. Ook bij dit onderzoek wordt er gekeken naar het bewegingsapparaat en blessure-risico.

 

Ga naar de arts als je tijdens of na het sporten last hebt van onderstaande klachten:

  • Vermoeid/benauwd/kortademig gevoel bij een (intensieve) inspanning, terwijl dat normaal gepsroken niet het geval is.
  • Drukkend gevoel/pijn op de borst dat ontstaat bij (intensieve) inspanning.
  • Vage klachten als onbegrepen moeheid overmatig zweten (tijdens of na het sporten).
  • Duizeligheid en hartkloppingen tijdens (intensieve) inspanning.

 

Trainingsschema op maat
Er komen ook steeds vaker prestatiegerichte sporters voor een uitgebreid sportmedisch onderzoek (USMO). Met de informatie die uit een ademgasanalyse (VO2-max meting=inspanningstest met kapje) komt, kunnen we precieze trainingszones maken op basis van het omslagpunt. Op die manier train je effectief naar jouw doel toe. We doen dat voor wielrenners, maar ook voor andere sporters. Lees deze blog maar eens.

Ook een test doen? Klik hier voor meer informatie of neem contact met ons op. We hebben geen wachtlijsten, je kunt snel terecht!