De Nederlandse top op zeil- en windsurfgebied is deze week in Marseille en Monaco. Na de World Cup in Hyères afgelopen week, staat de Franse zuidkust nu vijf dagen lang in het teken van het EK470, EK RS:X en EK Finn. Onze sportfysio- en manueel therapeut Mark Haak is altijd bij de grootste wedstrijden aanwezig en begeleidt het team van Nederlandse topwatersporters. “Ik doe dat al ruim negen jaar, maar het blijft elke keer weer fantastisch om ervoor te zorgen dat deze mensen lichamelijk helemaal fit aan de start van hun race staan’ .

Mark doet tijdens zo’n wedstrijdperiode voornamelijk preventieve behandelingen. “Bijna elke dag kijk ik de zeilers na. Nek, rug, schouders: ik check  alle gewrichten, zodat ze optimaal kunnen bewegen. Maar we trainen ook, doen oefeningen in de gym en volgen cardioprogramma’s. Tijdens de wedstrijden ga ik vaak mee met de coach op de coachboot. En ik moet stand-by staan als een sporter van het water af komt. Er kan namelijk van alles gebeuren. De ene keer moet ik een hechting doen, de andere keer behandel ik acute nek- of rugklachten. En als een sporter naar het ziekenhuis moet, dan ga ik uiteraard ook mee”. Mark staat het team bij ‘in vreugde en verdriet’. Hij voelt mee met de wedstrijdspanning, maar ziet het ook als zijn taak om de rust uit te stralen.

Speciale aandacht voor Dorian en Nicolas
Mark kijkt erg uit naar de wedstrijd van Dorian van Rijsselberge. “Dorian is gestopt na de Olympische Spelen in Rio en staat nu voor het eerst weer op de plank. Dan is het natuurlijk altijd even spannend hoe hij het gaat doen en hoe zijn lichaam reageert. Hij is hier overigens niet voor de prestatie, maar ziet dit als trainingsevenement”. Ook Nicolas Heiner heeft de speciale aandacht van Mark. Hij is overgestapt naar de Finn en vaart dus in een nieuwe boot. Hier in Marseille vaar je races van vijf kwartier en je hebt een groter veld. Je vaart én tactisch én meer op snelheid. Dat is fysiek zwaar. Een lichaam moet daar aan wennen”.

Zomerseizoen: tips voor recreanten
Nu de dagen weer wat zomerser worden in ons land, trekken recreanten ook massaal de wateren weer op. Surfers en zeilers krijgen dan vaak te maken met overbelasting blessures. Die doen in de winter weer andere sporten en gaan ineens weer volop aan de bak. Krachtige windstoten vragen veel van je lichaam. Je spieren moeten klappen op kunnen vangen. Mark’s advies voor deze groep mensen is dan ook niet anders dan die voor een topsporter. “Ga goed voorbereid en niet compleet ongetraind het water op. Bouw langzaam op en train je spieren met sportspecifieke oefeningen in de sportschool. Ook wil ik mensen adviseren vooral goed te drinken als je op het water bent. Door het zweten droog je uit. En uitdroging kan sneller leiden tot blessures van de wervelkolom. En last but nog least: smeer je goed in! Want verbranding van de huid is altijd nog ‘blessure’ nummer 1 op het water.”