Een dag uit het leven van… Mark Haak!

groepsfoto-watersportverbond

‘Onze’ manueel- en fysiotherapeut Mark Haak is ook de therapeut van het Watersportverbond Nederland en hij begeleidde de watersporters bij Olympische Spelen in Rio De Janeiro! Wij vroegen hem wat hij daar nou eigenlijk uitspookte? Lees hieronder de beschrijving van zijn dag in de voorbereiding.


Ochtendritueel
Tussen 7 en 8 uur staat iedereen op en vanaf 8 uur gaan we meestal met een grote groep naar de gym van de militaire academie bij ons om de hoek. We wonen in een wijk van Rio die Urca heet. Deze locatie is vanwege de veiligheid en vanwege de ligging aan de baai waar we varen ideaal. Na de gym is er tijd om te behandelen of individuele trainingen ter voorbereiding op training op het water.
Aangezien we geen arts mee hebben, ben ik het eerste aanspreekpunt bij ziekten/wonden en blessures. Gelukkig is onze sportarts goed te bereiken per telefoon en skype en kunnen we 90% van de gevallen oplossen. In andere gevallen is er een Nederlands huisarts die in Rio al 35 jaar praktijk houdt en voor ons beschikbaar is.

 

Hygiëne
Als iedereen klaar is om het water op te gaan ga ik of met een coach mee in de rib (rubber boot) of houd me bezig met de hygiëne. Een paar keer per weer ga ik de huizen door om ons nieuwe product Katantech te sprayen. Dit spray ik op vloeren/wanden en alles dat we aanraken. Het beschermt ons tegen virussen en bacteriën. De nieuwe nanotechniek heeft zwaarden die omhoog staan en de cel kapot maakt. Echt een geweldig product. De hygiëne van het voedsel vergt de nodige aandacht, we willen natuurlijk alles doen om te voorkomen dat sporters ziek worden. We hebben 14 maaltijden samengesteld die afwisselend voorbij komen en we hebben twee koks bij ons die dit voor ons klaarmaken. Het water uit de kraan is niet te gebruiken en daarom gebruiken we alleen gefilterd water. Om te drinken en om groenten en salade mee te wassen! Het liefst koken we alles goed!

 

Diner in de achtertuin
In de loop van de middag komt iedereen weer van het water af. Om 16.30 gaat het schemeren en om 17.30 is het echt donker. Voor het eten doen de meeste zeilers nog een cardio programma. In de tuin achter ons huis hebben we een kleine gym ingericht met vier fietsen en een roei ergometer. Verder nog wat stangen/halters en matjes. Vanaf 18 uur eten we samen in de achtertuin. ’s avonds is er nog tijd voor het behandelen van klachten of hier en daar wat kletsen met de sporters. En eigenlijk ligt iedereen om 22 uur op bed en is het huis heel erg stil…

Mark is verschrikkelijk trots op de watersporters. En wij ook!